• 0 (346) 217 00 00
  • tetra@sivas.edu.tr
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Transfer Ofisi (TETRA), Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde geliştirilen akademik bilgi ve yeni teknolojileri, sanayinin ihtiyaçlarını karşılamak, katma değeri yüksek ürünler geliştirilmesini sağlamak, bölgemizin sahip olduğu potansiyeli harekete geçirmek ve ülkemizin ulusal kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla sanayiye sunmaktadır.
 
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin teknoloji transfer arayüzü olarak hizmet vermek amacıyla kurulan TETRA, “Bilgi’yi sanayi ile buluşturmayı ve ticarileştirmeyi” hedeflemektedir. TETRA, akademik birikime dayalı olarak üretilen bilginin iş dünyasında özellikle sanayide kullanılması, ulusal ve uluslararası finansal destek programlarından yararlanılması, üretilen bilginin ticari ürüne dönüşmesi, fikri ve sınai mülkiyet haklarının yönetilmesi ve girişimciliğin desteklenmesi amacıyla 2024 yılında kurularak bölgemizin kalkınması yönünde faaliyetlerini yürütmektedir.

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörlüğü bünyesinde Proje Destek Birimi, Üniversite–Sanayi İşbirliği Birimi, Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Birimi, Girişimcilik ve Şirketleşme Birimini bulundurarak faaliyetlerini yürütmektedir.
 
TETRA Proje Destek Birimi: Sivas Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi bünyesinde kurulmuş olan Teknoloji Transfer Ofisi'nde faaliyet göstermektedir.
 
● AB projeleri geliştirme faaliyetleri kapsamında AB ve diğer uluslararası projelerin hazırlanması ve başvurusu hususunda teknik destek vermek,
● Proje türüne göre proje ekibi oluşturulmasına destek vermek, proje kapsamında ulusal ve uluslararası paydaşlar ile işbirlikleri geliştirmek,
● Ulusal ve uluslararası fon programlarının takibinin yapılması,
● Proje fikri olan akademisyenlerin, girişimcilerin ve firmaların proje fikirlerin Ar-Ge niteliği, altyapı ihtiyacı, bilimsel ve ekonomik etki, ortak gerekliliği ve proje bütçesi göz önünde bulundurularak değerlendirilmesi ve uygun fon programlarına yönlendirilmesi,
● Desteklenen projelere bütçenin yönetilmesi konusunda teknik destek vermek,
● Proje başvurularında kurum yetkilisinin imza süreçlerini yönetmek,
● TTO adına proje geliştirmek ve başvuruda bulunmaktır.
● Üniversite içinde Fakülte, Enstitü, Bölüm ve Anabilim Dallarına; Üniversite dışında Organize Sanayi Bölgeleri, kümeler ve diğer çatı kuruluşlara ulusal ve uluslararası fon programları ile ilgili bilgilendirme sunumlarının yapılması amaçlanmıştır.
 

TETRA Üniversite–Sanayi İşbirliği Birimi:

● Üniversite-sanayi işbirliği geliştirme faaliyetleri kapsamında sanayiden gelen ihtiyaç taleplerini belirlemek, talepler doğrultusunda üniversitede ilgili konuda uzman akademisyenlere yönlendirmek ve danışmanlık alınmasını sağlamak.
● Üniversite-Sanayi buluşma platformları oluşturmak, bölgedeki sanayi kuruluşlarının Ar-Ge temelli çalışmalarını ulusal ve uluslararası hibe/destek programlarından yararlanacak şekilde projelendirmek.
● Sanayici tarafından finanse edilecek projeler üretmeye, yürütmeye ve başarılı bir şekilde sonuçlanana kadar süreci takip etmek ve üniversite-sanayi işbirliği ile yapılacak projeler üretmek. 4. Akademisyenleri sanayiciler ile buluşturarak yürütülen akademik çalışmaların ticarileştirilmesine destek vermek sanayi ile işbirliğine yönelik sözleşmeleri oluşturmaktır.
● Sanayicilerden düzenli olarak proje çağrıları toplayıp, sanayicinin sorunlarını tespit edip, bu sorunları ve çağrıları düzenli olarak akademisyenlere duyurmak.


TETRA Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Birimi:

● Fikri sınai hakların yönetimi ve lisanslama hizmetleri kapsamında üretilen bilimsel bilginin sınai mülkiyet haklarıyla korunması gerektiği bilincini artırarak farkındalık yaratılması.
● Kullanım serbestliği araştırması ve raporlanması
● Üniversitenin sınai haklar ile ilgili tüm konularında, sınai varlıkların değerlendirmelerinin yapılması.
● Patent ön araştırma ve ticarileşme değerlendirmelerinin Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları (FSMH) Değerlendirme Kurulu'na sunulması, Kurul'dan çıkan karara göre Üniversite adına hak sahipliği kararı alınan buluşlar ile ilgili başvurudan-tescile tüm sürecin takibinin sağlanması.
● Fikri mülkiyetin pazarlanması, lisanslanması ve kullanıcıya/müşteriye kullanım bilgisinin aktarılmasıdır.
 

TETRA Girişimcilik ve Şirketleşme Birimi:

● Girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması adına, akademisyen ve öğrencilere yönelik çalışmalar (etkinlik, toplantı, seminer, konferans, ders vd.) yürütülmesi.
● Ulusal ve uluslararası araştırma fonları ve çağrılar hakkında bilgilendirme yapılması.
● Fonlara ulaşım, ortak bulma, şirketleşme ve girişimcilik hakkında eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin koordinasyonunun sağlanması.
● Yeni kurulan veya mevcut şirketlerin Ar-Ge projelerinin izlenerek, personel yapısının iyileştirilmesi, üniversitenin altyapılarından daha fazla yararlanmasının sağlanması, bu sürecin devamı olarak Ar-Ge proje sonuçlarının ticarileştirilmesi amacıyla takip edilmesi ve şirketlerin yönlendirilmesi.
● Şirketlerin destek ve hibe programlarından yararlandırılması, bu konuda ulusal ve uluslararası proje destek ve hibe programlarının firmalara ve girişimcilere tanıtılması, mevcut ve yeni açılacak destek ve hibe programları takip edilerek, süreç işleyişi hakkında danışmanlık desteği.
● Girişimcilere çağrı konusuna yönelik ilgili proje ekiplerinin oluşturulması desteği, duyurulara yapılan geri dönüşler sonucu akademik kümelenme yapılarak, proje ortakları oluşturulması ve çağrı için gerekli ön hazırlıklar yapılması.
● Uygun bulunan iş fikirlerinin şirketleşmeleri yönünde idari ve teknik açıdan desteklenmesidir.


TETRA Farkındalık, Tanıtım, Bilgilendirme Birimi:

● Farkındalık, tanıtım, bilgilendirme ve eğitim hizmetleri kapsamında TTO'nun ulusal ve uluslararası tanınırlığını arttırılması için tanıtım faaliyetleri düzenlemek.
● Akademisyen ve öğrencilerin kurum dışı fon fırsatlarından yararlanabilmesi için proje çağrılarını ve proje pazarlarını duyurmak.
● Proje hazırlama, girişimcilik ve fikri ve sınai hakların yönetimine yönelik eğitim organizasyonları düzenlemek.
● İş dünyasının, Ar-Ge projeleri yürütmesi, üniversite ile iş birliği yaparak projeler geliştirmesi üzerine gerekli bilgilendirme, tanıtım ve eğitim hizmetleri sunmak.
● Yurt içi ve/veya yurt dışındaki teknoloji transfer ofisi merkezleri ile iletişimi sağlamaktır.